-36C


След като тези дни ни нападна северняка и сковаха смразяващите -36 градуса, се замислих за хубавините на канадския климат. И така…
Зимата тук е студена, но за сметка на това дълга. Започва октомври и свършва края на април, което си прави едни 6 месеца. Отличава се с екстремни прояви на всякакви неприятни природни явления.

Северният вятър е едно зло същество, което тръгва от северният полюс и необезпокоявано от нищо по пътя си смразява всичко чак до Големите езера. Свири в покривите, навява сняг, температурите падат до -30, -40 и на практика не можеш да стоиш навън повече от 5-6 минути, колкото и добре да си облечен. Разликата между вътрешна и външна температура е около 50С, което е неприятно, меко казано.

Снегът понякога е…много.  Трупа ли, трупа…. Снимката горе е от зимата на 2007-ма, когато преспите бяха по-високи от къщите, нощно време по улиците се движеха огромни машини, за да извозват снега, всичко беше бяло, а неблагоразумните да си паркират колите навън сутрин си ги търсеха с ехо локатори. 🙂 Паднаха 4 метра и 40 см. сняг, което не мислех, че е възможно. Проблеми с предвижването в рамките на градовете – минимални, Канада е шампион в справянето с природни бедствия.

Freezing rain. Получава се когато дъжда пада от топла въздушна маса, минава през тънка много студена въздушна маса, където няма време да замръзне и се превръща в лед при контакт с повърхност с температура под 0С. Резултатът е прозрачна, гладка ледена кора, дебела няколко сантиметра. Живота замира. Дърветата се чупят и падат като съчки под тежестта на леда. Колите са като на ледена пързалка, ако успееш да изчегърташ леда за да си отключиш вратата, понякога не успяваш, просто гледаш добре запечатаната си в няколко сантиметра лед кола и си викаш такси. Голямата ледена буря през  1998 блокира напълно за 10 дена живота в източно Онтарио, южен Квебек, Нова Скоуша и стига до северен Ню Йорк и централен Мейн. Чупи около 1000 стоманени и около 35 000 дървени  трафопоста като детски играчки, смазва коли, оставя без ток около 4 милиона души. Около 25 загиват от хипотермия. Районът на Монреал е наречен от медиите „черният триъгълник на бурята“, дни след това падат огромни блокове лед от сградите, а всички мостове на острова за затворени, поради опастност от срутване от тежесста на леда. Милиони дървета загиват.  Повече снимки от the Great ice storm тук

После идва пролетта. Края на май цъфти люлякът. Хората почват да се усмихват, реките се пълнят с вода, всичко започва да расте лудо, защото няма време, температурите са почти летни, но без влагата, най-прекрасният сезон тук.  Сърцето ти ликува. Птиците се завръщат. Ракуните се събуждат и почват обиколките на кофите за боклук. Катериците полудяват. Започват фестивалите, Отава осъмва в море от лалета, заприиждат туристите.

Истинското лято започва към края на юни и продължава до към средата на септември. Отличава се с висока влажност и високи температури. Понякога прекалено високи, с влажността стигат до +40. Валят дъждове, които не мокрят. И дъждове, които мокрят. Идват от никъде, колкото да ти развалят кефа. Дъжд, дъжд, дъжд. Водата се изпарява от всякъде- езера, реки… Време за пикници, къмпинги, барбекюта. Всички хукват да пътуват нанякъде. Всичко се случва на високи обороти – броиш уикендите от лятото, цветята цъфтят и прецъфтяват с бясна скорост, животни и птици пируват от красота и многоимък на всичко, света става зелен и красив като рай.

И после – естествено есента.  Безумно червено красива. И тъжна. Още един ден навън без палто. Още един слънчев час. Последна разходка край реката. Трескава подготовка за зимата. Хиляди червени листа за събиране. Вечери край огъня навън. И трупане на последни топли спомени преди да дойде леда и да скове отново всичко за половин година.

И въпреки понякога екстремният климат всички сезони тук са безумно красиви.  Природата е дива и естествена, и единственото нещо, което човек може да направи е да й се наслаждава. 🙂

Advertisements

2 thoughts on “-36C

  1. Svetlina каза:

    На мен пък ми звучи точно като мястото, където искам да живея. Обаче аз и в „the day after tomorrow“ съм си се преставяла, тъй че не ми брой мнението за адекватно 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s