Червеният прилив на Bay of Fundy

Заливът Фънди на Атлантическият океан е една от големите природни забележителности на нашата планета, с най-високите приливи и отливи на света. Дълъг е  270 км., широк 100 км. и 120-215 м. дълбок.  Намира се между провинциите New Brunswick и Nova Scotia, Канада. Ежедневно в него се вливат и после изливат 115 милиарда тона морска вода, като най-високата точка на прилива средно достига   16 метра, а отлива открива около 2,5 км. от океанското дъно. По време на прилив водите на реките, които се вливат в залива спират да текат от напора на морската вода, а по време на отлив, когато водата се отдръпва километри навътре в океана устията им се изпразват. Океана и реките наоколо са с шоколадово-червен цвят.

Ние бяхме в залива по време на отлив,  водата от най-високата до най-ниската точка преминава за 6 часа и 13 минути. Незабравима е разходката по океанското дъно!

в далечината е плажа:

Един голям червен океан, който идва и си отива, отнасяйки със себе си и водите на реките, в чиито корита не остава капка вода трийсетинаина километра навътре по устията.
Странни са и градовете, покрай тази река, която се казва Шоколадова река, със също така червени води, които половин ден имат река, половин ден нямат и мостовете им изглеждат нелепо безсмислени, а живота замира в очакване прилива да върне водата и живота.

Hopewell Rocks:

Когато приливът започне, водата се покачва доста бързо и охраната на резервата опразва района в рамките на половин час. Ето и снимка от връхната точка на прилива и няколко от блога на залива:

Други интересни факти за Bay of Fundy:

  • Районът изобилства от полускъпоценни камъни и в близкото минало скалите редовно са били разрушавани за добиването им. След обявяванет на района за природен резерват и един от националните паркове на Канада, добивът е прекратен.

  • Районът е магнит за ловците на фосили, най-атрактивният от които, намиран до сега (  by a Mount Allison University -Sackville, New Brunswick, professor in 1964) е на 300 милиона години, тежи 2 тона.
  • Силата на вълните е достатъчна да задвижи 8000 локомотива – природна, чиста енергия. В момента се работи за цялостното й усвояване.

Филмче за залива:

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s